Verliezen van de slijmprop

Eén van de eerste dingen waaruit je kunt afleiden dat de bevalling zich snel aan zal dienen is het verliezen van de slijmprop. De slijmprop vormt een barrière tijdens de zwangerschap om ziekteverwekkers buiten de baarmoeder te houden. Het verliezen van de slijmprop wordt ook wel ''tekenen'' genoemd. Wanneer de slijmprop verloren wordt betekend dit niet altijd dat de bevalling nog dezelfde dag of de dag erna zal starten, er kunnen best nog wat dagen overheen gaan. Maar over het algemeen kun je stellen dat de bevalling wel binnen een aantal dagen zal beginnen.

Weet je niet of je de slijmprop verloren bent? Geen zorgen, in niet alle gevallen zal dit duidelijk te herkennen zijn. Het kan zijn dat de slijmprop in kleine beetjes loslaat. Andere vrouwen merken het toevallig op door de verhoogde hoeveelheid afscheiding dat terug te vinden is in het ondergoed, of het letterlijk vinden van een klompje slijm.

Wanneer de slijmprop losgelaten heeft kun je in veel gevallen rustig afwachten totdat de weeën zich aandienen.  In de tussentijd kun je verder gaan met je dagelijkse bezigheden. Je hoeft de verloskundige hier niet over te informeren, tenzij dit afgesproken is of wanneer je vragen hebt over de slijmprop. Het kan wel fijn zijn om deze periode een inlegkruisje te dragen in het ondergoed, voor het opvangen van eventueel nog meer vrijkomend slijm.