De cordring

Standaard wordt na de geboorte de navelstreng afgeknipt. De navelsteng wordt vervolgens afgedicht met een navelklem: een groot plastic clipje welke om de navelstreng vastgeklikt wordt.

In plaats van een navelklem kan er ook gekozen worden voor een cordring. Dit is een elastiekje welke om de navelstreng geschoven wordt. De cordring bestaat er in twee varianten: van latex (natuurrubber) of latex-vrij (synthetisch rubber).

Voordelen van de cordring zijn onder andere dat deze door het formaat een stuk handzamer is. Bijvoorbeeld met het aankleden of afdrogen van de baby, blijft men minder snel hangen achter het navelstompje. Ook de baby zelf zal minder last hebben van een cordring. De cordring is door zijn formaat en vorm vrijwel gewichtsloos. Verder is een cordring een duurzamer alternatief vanwege het materiaal waar deze van gemaakt is. De cordring is ook makkelijker schoon te houden. Omdat er minder kans is dat men met iets aan het navelstompje blijft hangen en deze goed schoongehouden kan worden, is de kans op ontstekingen van het naveltje kleiner.

Een nadeel van een cordring kan zijn dat nog niet ieder zorgmedewerker weet hoe deze gebruikt dient te worden. Gelukkig wordt er in bijna alle gevallen een gebruiksaanwijzing geleverd bij de cordring, zodat in principe iedereen het makkelijk kan leren. In spoedsituaties kan er wel eens gekozen worden voor en navelklem omdat deze sneller te bevestigen is. Indien er voldoende ruimte tussen de navelklem en navel zit, kan er in veel gevallen later alsnog een cordring geplaatst worden. De cordring zit niet standaard geleverd in een kraampakket en dient dan ook zelf aangeschaft te worden. De kosten hiervan komen voor eigen rekening, dit zal neerkomen op twee a drie euro.