Stuwing

Kort na de bevalling zal ook de melkproductie op gang komen. Vaak gaat dit gepaard met de zogenoemde stuwingsperiode. In deze dagen kun je merken dat de borsten gespannen, vol en soms pijnlijk aanvoelen. Het is belangrijk om hier op de juiste manier mee om te gaan om een borstontsteking te voorkomen. Laat je kindje regelmatig een slokje melk nemen om het gespannen gevoel te verminderen. Kolven wordt in de eerste weken ontraden, dit kan een overproductie in de hand werken. Als kolven noodzakelijk is om een borstontsteking te voorkomen, doe dit dan alleen na overleg met een lactatiekundige IBCLC.

Om pijnlijke harde plekken te verhelpen kan de borst voorzichtig gemasseerd worden, wanneer je kindje aan het drinken is. Een andere mogelijkheid is om tijdens het douchen, de warme kraan even op de borst te houden, en deze vervolgens soepel te masseren. Er kunnen koude kompressen gemaakt worden door boterhamzakjes met appelstroop te vullen, en in de vriezer te leggen. Ook kwarkkompressen en gekneusde witte koolbladeren kunnen prettig zijn om de stuwingsperiode comfortabeler te maken. De koolbladeren kunnen de hele dag door in een sportbeha om de borst gedragen worden, en dienen om de aantal uur ververst te worden.

Mochten bovenstaande tips onvoldoende resultaat opleveren, of worden de borsten rood en krijg je koorts? Neem dan direct contact op met een lactatiekundige IBCLC.